Харчування є єдиним найпотужнішим клінічним інструментом у профілактиці та лікуванні захворювання.  Їжа (разом з киснем) є ключовим субстратом для життя та  впливає на всі біологічні процеси і кожен основний клінічний дисбаланс.

Розуміння ролі харчування у створенні та виправленні основних клінічних дисбалансів є важливим для того, щоб знати, як впливати на основні біологічні функції здоров’я та хвороби.  Їжа відіграє подвійну роль — вона може допомогти, і може нашкодити.

Вражають дані англійців:

1) Щорічно завдяки вживання належної кількості овочів і фруктів можна було б врятувати більше 2,7 мільйонів життів.

2) Коли ж мова йде про світовий рівень смертності-недостатнє вживання овочів і фруктів належить до 10 ключових факторів ризику.

3) За оцінкою фахівців, недостатнє споживання овочів і фруктів в світовому масштабі викликає :

19% раку шлунково-кишкового тракту

31% ішемічної хвороби серця

11% інсультів.

Саме тому важливо вживати в свій раціон збалансовану кількість овочів і фруктів. Ключове слово «збалансоване».

Продукти харчування та його компоненти (включаючи макроелементи, мікроелементи, фітонутрієнти, харчові добавки та забруднювачі) можуть діяти прямо чи опосередковано, впливаючи на експресію генів і, отже, впливати на здоров’я та захворювання.

 Поживні речовини впливають на клітинну сигналізацію та інші інформаційні процеси.

 Індивідуальні генетичні схильності часто диктують унікальні харчові потреби.

 Хоча основоположні принципи можуть застосовуватися майже до всіх людей, але є необхідним враховувати конкретні індивідуальні потреби (враховувати вплив не тільки генів, але й середовища та віку).

«Для нормального функціонування кожної клітини і організму необхідна наявність потрібних речовин в потрібний час та в потрібній кількості»
(Альберт Сент-Дьйорді із Нобелівської промови).


0 Comments

Добавить комментарий