Кетогенна дієта — це дієта з високим вмістом жирів, достатньою кількістю білка і низьким вмістом вуглеводів.
Широкий спектр даних свідчить про те, що кетогенна дієта може благотворно впливати на хворобу при епілепсії, а також при широкому спектрі неврологічних розладів, що характеризуються загибеллю нейронів.
Додаткові переваги кетогеннної дієти:
- Підвищений рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ
- Зниження рівня цукру в крові та рівня інсуліну
- Може знизити кров’яний тиск
- Ефективний при метаболічному синдромі
- Підвищення рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ
- Терапевтичний засіб при деяких захворюваннях головного мозку (хворобах Альцгеймера та Паркінсона)
Існує три різні типи генів APOE:
- APOE2 – найкраще підходить для дієти з високим вмістом жирів/низьким вмістом вуглеводів.
- APOE3 – підходить для обох дієт.
- APOE4– найкраще підходить для дієти з високим вмістом мононенасичених жирів/низьким вмістом вуглеводів (уникайте насичених жирів).
І жир, і холестерин є основними компонентами групи частинок, які називаються ліпопротеїни. Дієта з високим вмістом жирів збільшує рівень ліпопротеїнів, що, у свою чергу, збільшує потребу в холестерині, викликаючи поглинання більшої кількості холестерину з їжі та його синтез в печінці.Це означає, що дієта з високим вмістом жирів еквівалентна дієті з високим вмістом холестерину.
Наукові дослідження показали, що носії APOE4 найбільше страждають від високого рівня холестерину і отримують більше користі від дієти з низьким вмістом насичених жирів замість мононенасичених жирів і низьковуглеводної дієти, тоді як носії APOE 2 підходять для дієти з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів, незалежно від насичених жирів.
Також, ряд досліджень показують, що якщо ви є носієм APOE4, вам слід мати у своєму раціоні достатньо холіну, оскільки носії APOE4 більш сприйнятливі до дефіциту холіну.
https://www.gbhealthwatch.com/HotTopic-Eating-Right-APOE.php
https://www.functionalmedicineuniversity.com/members/1721.cfm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2367001
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16424116
https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743- 7075-2-31
0 Comments