Гістамін може синтезуватися ендогенно або надходити в організм з їжею. У здорової людини він регулярно розщеплюється двома ферментами: діаміноксидазою (DAO) і гістамін-N-метилтрансферазою (HNMT). DAO є основним ферментом метаболізму гістаміну, що надходить з їжею, в той час як HNMT перетворює гістамін за допомогою внутрішньоклітинного метилювання. У деяких людей зниження здатності розщеплювати гістамін призводить до надлишку гістаміну, і, з огляду на численні дії гістаміну, може виникнути ряд неприємних і часто не пов’язаних між собою симптомів.

Активність DAO може знижуватися при прийомі ряду харчових продуктів (блокаторів) і ліків (від стандартних НПЗП до антидепресантів).

Фермент HNMT розщеплює гістамін з використанням в якості кофактора основного донора метилу S-аденозілметіонін (SAMe). Недостатня кількість SAMe (або кофакторів метилування, таких як вітаміни B6, B12 і фолієва кислота) може призвести до високого рівня гістаміну, а високий вміст гістаміну може виснажити SAMe, тим самим знижуючи його доступність для інших реакцій метилювання.

Цікаво, що непереносимість гістаміну часто спостерігається у людей з раніше існуючими шлунково-кишковими розладами, такими як ВЗК, СРК, целіакія або СИБР, станами, пов’язаними або з поганою бар’єрної функцією, нерегульованою різноманітністю мікробіоти кишечника (наприклад, як наслідок використання антибіотиків) або кишковими інфекціями.

У жінок з явними ознаками домінування естрогену, також можуть бути проблеми з гістаміном.Надлишок естрогену пригнічує DAO, що призводить до підвищення рівня гістаміну, який, в свою чергу, стимулює подальше виробництво естрогену.

  • Було показано, що дієта з низьким вмістом гістаміну (і білка) є терапевтично корисним, простим і безкоштовним інструментом для зменшення симптомів і підвищення якості життя у людей з симптомами, пов’язаними з гістаміном. Ослаблення симптомів зазвичай настає протягом 4-6 тижнів. Дотримання дієти з низьким вмістом гістаміну може бути складним завданням для деяких пацієнтів через потенційну серйозність обмежувальної дієти з точки зору продуктів, які необхідно виключити .

Призначення добавки DAO (наприклад, HistDao), підтверджують зменшення симптомів, пов’язаних з гістаміном.

  • Оскільки ДАО виробляється ентероцитами кишечника, пошкодження слизової оболонки кишечника порушує нормальне виробництво ДАО (а також травних ферментів). Протокол загоєння кишечника слід рекомендувати як пріоритет, щоб оптимізувати бар’єрну функцію кишечника і допомогти відновити нормальну функцію ферментів. Вітаміни A і D3 особливо важливі для здоров’я слизових оболонок, поряд з глютаміном, пребіотиками і пробіотиками. Дисбактеріоз (який часто виникає в результаті неправильного вибору харчування, високого рівня стресу в поєднанні з надмірним використанням НПЗП і антибіотиків) може порушити різноманітність мікробіоти кишечника, що призведе до надмірного росту мікробів, які продукують гістамін (перетворення гістидину з харчового білка). Пробіотики також можуть перемикати імунну активність на внутрішньоклітинну Th1-відповідь, а не позаклітинну. Відповідь Th2 характеризує надмірну активність гістаміну при алергії, астмі і аутоімунних захворюваннях.
  • Мідь і вітамін C є ключовими компонентами ферменту DAO, а B6 є ключовим кофактором, який дозволяє DAO розщеплювати гістамін.Крім того, вітаміни групи B є кофакторами метилування, необхідними для активності HNMT.
  • Поліфеноли, такі як кверцетин, екстракт виноградних кісточок, пікногенол і куркумін, поряд з омега-3 EPA, можуть бути особливо корисними для включення в раціон . Поліфеноли діють безпосередньо на гладкі клітини, зменшуючи викид гістаміну в систему, і, поряд з EPA, є потужними протизапальними поживними речовинами, які діють синергічно, щоб послабити запальну реакцію, ініційовану гістаміном.

0 Comments

Добавить комментарий