У сучасному світі кожен щодня стикається із сумішшю хімічних сполук, а також багатьма продуктами харчування та поживними речовинами, які можуть посилювати природні процеси усунення в організмі цих токсикантів. Перевантажений шлях детоксикації може призвести до клінічних закономірностей, таких як імунна дисфункція або ендокринні порушення, які вказують на потенційний токсичний вплив. Їжа та поживні речовини, які підтримують біотрансформацію печінки, можуть допомогти полегшити токсичне навантаження, дозволяючи організму працювати ефективніше та покращувати стійкість.
Продукти харчування та фітонутрієнти для біотрансформації та елімінації
Зміни у дієті можуть допомогти пацієнтам із підвищеним впливом токсинів. Харчові продукти, які можуть підтримувати, наприклад, біотрансформацію поліхлорованих біфенілів (ПХБ) включають хрестоцвіті овочі, ягоди, сою, часник та спеції, такі як куркума. , як повідомляється, ресвератрол стимулює експресію ендогенних ферментів детоксикації та може нейтралізувати шкідливі агенти навколишнього середовища.
ФЕРМЕНТИ I та II ФАЗИ
Фітонутрієнти в хрестоцвітних овочах, включаючи багату кількість глюкозинолатів, які гідролізуються до біоактивних ізотіоціанатів, таких як сульфорафан, регулюють ферменти печінки, ферменти цитохрому P450 (CYP450) фази і ферменти кон’югації фази II для збільшення швидкості біотрансформації.Поліфеноли також впливають на метаболізм CYP450, підтримуючи процеси біотрансформації, зокрема естрогену.
Як інший приклад, соя та соєві ізофлавони мають багато ефектів на ферменти CYP450. Для пацієнтів без алергії соя включена в План Детокс. У рандомізованому контрольованому дослідженні пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) низькокалорійна дієта, що включає сою, призвела до значного поліпшення печінкових ферментів, навіть у порівнянні з іншими низькокалорійними дієтами.
Дієтологічний план Detox приносить користь пацієнтам, допомагаючи їм їсти більше тих продуктів, які підтримують печінкові шляхи для здорового виведення, а також зменшувати додатковий вплив токсичних сполук. У функціональній медицині лікарі часто використовують дієтологічний план детоксикації, щільний фітонутрієнтами, для підтримки функції кишечника та печінки під час процесу детоксикації метаболізму. Сертифікований спеціаліст IFM (IFMCP) та викладач Діанна Мініч, доктор філософії, поділилася такою думкою: «Для мене план харчування Детокс є одним із найпростіших планів харчування. Я не використовую обмеження калорійності, а концентрую увагу на якісному білку, корисних жирах та рясній зелені / некрохмалистих овочах, щоб процеси метаболічної детоксикації мали хорошу харчову основу «.
Дієтичне споживання — потенціал для шкоди
Хоча певна їжа підтримує природні шляхи детоксикації організму, вплив токсинів в складі їжі може сприяти погіршенню здоров’я. Прикладом є сполуки металів у морепродуктах, залишки пестицидів у фруктах та овочах та гормони, що містяться у багатьох молочних продуктах. Безперечно, наш раціон може бути здоровим та захисним, або мати негативний вплив на наше самопочуття. Обмеження або виключення певної їжі для зменшення загального споживання токсинів при вживанні більшої кількості фруктів та овочів, багатих антиоксидантними та протизапальними поживними речовинами, може підтримати печінку та сприяти ефективній біотрансформації та елімінації.
0 Comments