Національна статистика вказує на те, що в Сполучених Штатах часто спостерігається дефіцит поживних речовин, включаючи калій, харчові волокна, холін, магній, кальцій та вітаміни A, D, E та C.1. Ризик дефіциту селену, цинку, фолатів та В12 також можна знайти серед вибраних груп населення. У дефіциті поживних речовин можуть зіграти роль різні фактори, включаючи поширеність дієт західного типу з низьким споживанням овочів, фруктів та цільного зерна, ерозію верхнього шару ґрунту та зниження рівня поживних речовин у ґрунті, а також продовольчу незабезпеченість або обмежений доступ до здорової їжі та різноманітність.

Недоїдання мікроелементів або дефіцит одного або декількох важливих вітамінів чи мінералів може негативно вплинути як на фізичне, так і на психічне здоров’я та потенційно призвести до хронічних захворювань. Щоб ускладнити проблему, хронічний психологічний та екологічний стрес може негативно вплинути на концентрацію мікроелементів в організмі, що призведе до виснаження мікроелементів. У той час, коли статистика, пов’язана зі стресом, вказує на значно вищі симптоми тривоги та депресії в США внаслідок пандемії, поживна дієта, що складається з продуктів, наповнених вітамінами, мінералами та фітонутрієнтами, може бути потужним інструментом сприяння розумовому розвитку оздоровлення та боротьба з хронічними захворюваннями.

 

Від магнію до вітамінів групи В: вплив на тривогу та депресію

Магній — це один з мікроелементів, який зазвичай споживають у США,  він присутній у різних продуктах харчування, від зелені до цільнозернових. Хоча існують суперечливі докази, що низькі рівні споживання магнію були пов’язані з депресією. Нещодавно перехресний аналіз медичних записів 2019 року від 3 604 дорослих виявив позитивну кореляцію між нижчим рівнем магнію в сироватці та симптомами депресії.

Запропоновано сприятливий вплив добавок магнію на симптоми тривоги та стресу, хоча можуть знадобитися подальші випробування для підтвердження ефективності у всіх популяціях. Наприклад, рандомізоване контрольоване дослідження (RCT) 2017 року показало, що добавки магнію та цинку (320 мг сульфату магнію та 27 мг сульфату цинку на добу) не зменшили симптоми депресії та тривожності у жінок після пологів після восьмитижневого втручання. Однак РКД 2018 року виявив, що споживання магнію (300 мг / день) полегшує симптоми стресу у чоловіків та жінок із низьким рівнем магнію. Крім того, для учасників, які повідомили про сильний стрес, поєднання магнію (300 мг / день) та вітаміну В6 ( 30 мг / добу) продемонстрували більші покращення.

Дефіцит деяких вітамінів групи В пов’язаний із підвищеним ризиком депресії, і постійне та достатнє споживання цих поживних речовин, зокрема фолатів та вітаміну В12, може потенційно зменшити ризик рецидиву депресії та появи симптомів у популяції групи ризику. Систематичний огляд 2019 року та мета-аналіз 18 дослідницьких статей припустив, що добавки вітаміну групи В корисні як для груп ризику (поганий стан поживних речовин та настрою), так і для здорових груп населення, особливо для покращення симптомів стресу та загального настрою.

Фітонутрієнти та антиоксиданти

Дієта, що включає різноманітну і барвисту веселку з фруктів, овочів, цільного зерна, спецій та трав, забезпечує необхідні мінерали та вітаміни, включаючи антиоксиданти. Крім того, щедрі фітохімікати, які сприяють кольору, смаку та запаху рослин, надають переваги як для фізичного, так і для психічного здоров’я. 12-тижнева РКД у 2018 році спеціально вивчила куркумін і виявила, що збільшення дози (з 500 до 1500 мг / добу) як допоміжне лікування великого депресивного розладу має значні антидепресантні ефекти. Ще 12-тижнева РКД у 2017 році з подібними дозами куркуміну також вказували на подібні ефекти, корисні для симптомів депресії, а також зменшення тривожності у дорослих з депресією.

Дослідження свідчать, що гострий та хронічний психологічний стрес пов’язаний із посиленням запальної активності в організмі, сприяючи негативним симптомам психічного здоров’я та посилюючи запальні процеси. Протизапальні властивості дієтичних фітонутрієнтів та антиоксидантів можуть забезпечити пряму користь. РКД 2018 року оцінив вплив каротиноїдів (13 мг або 27 мг / день) на 59 молодих здорових учасників і виявив, що споживання каротиноїдів зменшує психологічний стрес та покращує емоційне та фізичне здоров’я порівняно з плацебо.

Інші антиоксиданти, такі як вітаміни А, С та Е, також можуть зіграти певну роль у розвитку та полегшенні симптомів тривоги та депресії. Оглядове дослідження, проведене на 80 пацієнтах, показало, що у тих, у кого генералізований тривожний розлад, рівень цих вітамінів у сироватці крові нижчий, ніж у здорових . повідомлялося про рівень антиоксидантів та значне зниження рівня тривоги та депресії. Після шеститижневого лікування вітамінами А, С та Е повідомлялося про значне підвищення рівня антиоксидантів у крові та значне зменшення тривоги та депресії.

Дослідження також показують, що поліненасичені жирні кислоти омега-3 захищають від депресії та зменшують симптоми депресії. РКД 2018 року оцінив добавки омега-3 як допоміжну терапію до стандартних антидепресантів для пацієнтів з основними депресивними розладами. Після 12- тижневого лікування, порівняно з плацебо, ті учасники групи лікування омега-3 повідомили про меншу кількість симптомів депресії, чутливості до тривоги та порушень сну та покращення регуляції своїх емоцій.

 

Якість дієти є вирішальним фактором при оцінці хронічних станів фізичного та психічного здоров’я та при проведенні індивідуальних втручань, спрямованих на урівноваження з метою оптимізації загального самопочуття пацієнта. Дієтичні режими, що включають адекватне та різноманітне споживання продуктів, багатих на необхідні мікроелементи, включаючи антиоксиданти та фітонутрієнти, позитивно впливають на психічне здоров’я. Крім того, допомога пацієнтам в боротьбі з хронічним психологічним стресом може не тільки зменшити ризик виснаження мікроелементів, але також сприятиме розумовому та фізичному оздоровленню.


0 Comments

Добавить комментарий