Оптимальне здоров’я шлунково-кишкового тракту (ЖКТ) відіграє важливу роль для стійкого імунітету та загального самопочуття. Все частіше наукові дослідження пов’язують дисбаланс в кишечнику із захворюваннями, які спочатку можуть здаватися не пов’язаними з функцією кишківника. Робота кількох дослідників пов’язує проникність кишечника з хронічними респіраторними алергіями / ринітом, астмою та екземою. Крім того, відомо, що дисбактеріоз кишечника відіграє важливу роль у багатьох аутоімунних захворюваннях та в інших хронічних захворюваннях, і реакції на продукти харчування часто мають симптоми, що проявляються далеко від кишечника.

Екзема і кишечник

Як зазначає доктор Шилер, харчові реакції іноді можуть мати висип або проблеми зі шкірою. На перший погляд, зв’язок між порушеннями слизової оболонки кишечника та екземою може здатися найбільш прямим; відомо, що шкірний мікробіом і цілісність бар’єру впливають на пацієнтів з екземою, і зв’язок між мікробіомом шкіри та мікробіомом кишечника здається інтуїтивно зрозумілим.

Справді, накопичуються докази того, що лікування, спрямоване на відновлення балансу в мікробіомі кишечника, таке як прийом пробіотиків, може зменшити екзему, і що використання пребіотиків та пробіотиків на ранніх етапах життя може відігравати певну роль у профілактиці екземи. Однак огляд Кокрана 2018 року з 39 рандомізованих контрольованих досліджень показав, що лікування пробіотиками лише незначно знижує тяжкість екземи у пацієнтів. Інший підхід — усунення тригерів запального середовища — може бути більш ефективним.

Головний біль, мігрень та харчові реакції

Особи з хронічними шлунково-кишковими симптомами частіше мають головний біль або мігрень. Прозапальна імунна відповідь, пов’язана з проникністю кишечника, швидше за все, відіграє роль у посиленні головного болю та частоті мігрені.

Багато пацієнтів, які страждають на мігрень або хронічні головні болі, заявляють, що їм здається, що це стосується дієтичних факторів. Однак дослідження показують, що певні класи їжі можуть частіше викликати головний біль. Наприклад, обсерваційне дослідження 115 дітей з хронічними головними болями виключало кофеїн, какао, аспартам, сир, цитрусові та нітрати протягом шести тижнів. На шість тижнів 87% дітей більше не страждали від головного болю. Важливо відзначити, що це спостережне дослідження не проводило повторне введення продуктів, щоб визначити, які продукти могли бути конкретними пусковими механізмами для кожної людини.

Хоча механізми до кінця не вивчені, IgG-опосередкована харчова алергія та спричинена цим запальна реакція можуть відігравати важливу роль у прояві та частоті симптомів мігрені. при головних болях, коли продукти, які виявились позитивними під час тестування, були виключені.

У подвійному сліпому рандомізованому контрольованому клінічному дослідженні 2019 року виявлено терапевтичний потенціал дієти для виведення IgG у поєднанні з пробіотиками для лікування мігрені та синдрому подразненого кишечника. Результати свідчать про зменшення частоти мігрені для тих суб’єктів, які дотримуються дієти з виведення IgG, та тих, хто сидить на дієті плюс пробіотики.

FOX  тест на харчову непереносимість

Симптоми, не пов’язані з шлунково-кишковим трактом, чутливість до глютену без целіакії, алергія на пшеницю та целіакія

Вживання глютену пов’язане з кількома клінічними розладами поза аутоімунним станом, відомим як целіакія (CD), включаючи алергію на пшеницю та чутливість до глютену / пшениці без целіакії (NCGS). NCGS вважається захворюванням, пов’язаним з імунною системою, і хоча підвищена проникність кишечника після споживання глютену відзначається у людей із целіакією є суперечливі дані про те, чи є епітеліальний бар’єр патогенним кофактором для розвитку NCGS. Однак дослідження 2016 року показало, що порушення епітеліального бар’єру кишечника може призвести до посилення транслокації мікробів та системних імунних відповідей, що, в свою чергу, може сприяти патофізіології NCGS.

Зміни мікробіому кишечника, що утворюються внаслідок споживання глютену, можуть також вплинути на патофізіологію NCGS. Потенційне шлунково-кишкове та системне запалення, спричинені дисбактеріозом кишечника, можуть допомогти пояснити різноманітність клінічних проявів NCGS. На додаток до симптомів шлунково-кишкового тракту, широкий спектр позакишкових симптомів асоціюється не тільки з NCGS, але також з целіакією та алергією на пшеницю, що свідчить про системні прояви захворювань.

Незважаючи на те, що існує багато проявів цих станів та перекриття між ними, нижче наведено зразок зазначених позакишкових симптомів:

Целіакія

  • Аутоімунні захворювання
  • Остеопороз
  • Епілепсія
  • Безпліддя
  • Депресія
  • Дефекти зубної емалі та ін.

Чутливість до глютену / пшениці, яка не є целіакією

  • Втома
  • Головний біль
  • Біль у суглобах або кістках
  • Шкірні прояви, такі як висип або екзема
  • Порушення настрою тощо.

Алергія на пшеницю

  • Екзема
  • Кропив’янка
  • Астма
  • Риніт
  • Анафілаксія та ін.

Клінічне застосування: практичні кроки

Виявлення та лікування запальних факторів навколишнього середовища, які створюють або продовжують запалення та дисбаланс шлунково-кишкового тракту, може бути складним завданням через низку потенційних симптомів. Інструменти функціональної медицини, такі як матриця та хронологія, використовуються для нанесення карти здоров’я пацієнта, організації його клінічного дисбалансу та допомоги у розробці персоналізованої стратегії лікування. Ці стратегії можуть включати усунення потенційних тригерів, використання терапевтичних планів харчування та нутрицевтиків та вирішення змінних факторів способу життя для загальної зміни способу життя в цілому.

Для харчових реакцій, зокрема, дієтичні тригери можуть бути надзвичайно специфічними для конкретної людини і включати такі складні зміни, як перехресна реактивність. Крім того, якщо пацієнт обмежує певні продукти харчування, такі як клейковина, без належного консультування з питань харчування, це може призвести до незбалансованого харчування з меншою, ніж оптимальна щільність поживних речовин, та посилити проблеми зі здоров’ям. Засоби функціональної медицини допомагають вирішити будь-яку потенційну проблему харчування, яка може виникнути внаслідок дотримання терапевтичної дієти, проводячи пацієнтів через процес, виділяючи поживні речовини та визначаючи, як пацієнти можуть отримати доступ до певних поживних речовин за допомогою їжі або добавок.

Окрім видалення потенційних продуктів, що викликають збудження, IFM рекомендує підтримувати здоров’я кишечника шляхом зменшення запалення, поліпшення стану харчування та підтримки мікробіому пре- та / або пробіотиками. Ці кроки можуть допомогти зменшити імунну активацію та призвести до загального поліпшення здоров’я, окрім зменшення симптомів.

 

Intestinal Permeability and Inflammatory Triggers


0 Comments

Добавить комментарий